lauantai 19. heinäkuuta 2008

PS3 mediakeskus yleiskaukosäätimen komennettavaksi

Tiesitkö, että PS3 konsoli ei pysty ollenkaan ottamaan vastaan periteisen Infrapunakaukosäätimen komentoja, koska siinä ei ole lainkaan IR vastaanotinta. Sonyn valmistama PS3sen kauko-ohjain onkin Blutoothilla toimiva. Periaatteessahan tämä on vain hyvä asia, sillä BT (BlueTooth) ei tarvitse näköyhteyttä laitteeseen. Käytännössä IR vastaanottimen puuttuminen aíheuttaa vaikeuksia AV friikeille kuten minä, sillä kotini keskuslaite URC MX-900 yleiskaukosäädin, joka ohjaa kaikkia muita laitteitani olohuoneessa, ei pysty tekemään mitään PS3selle.

urc_Jamppu

Yleiskaukosäätimeni on ohjelmoitu makroilla käynnistämään tarvittaessa oikeat laitteet ja oikeille asetuksille, kuten TVtä katsottaessa käynnistyvät TV, Vahvistin ja Digiboksi. Lisäksi TV menee HDMI2 asentoon ja vahvistin puolestaan digiboksin äänisisääntuloon. Näin asiaan vihkiytymätönkin (joita meidän perheessä riittää) suoriutuu perustoimenpiteistä, kuten TVn tai DVDn katselu.

Koska hankin PS3sen kotini mediakeskukseksi oli suuri puute, ettei yleisavaimeni toiminut siinä. Tämä ei tullut yllätyksenä, sillä olin lukenut jo aikaisemmin, ettei Sony jostakin syystä saanut CE hyväksyttyä IR vastaanottoa aikaiseksi laitteeseen.

IR kaukosäädin kaupasta

Markkinoilla on tarjolla lukuisia PS3selle tarkoitettuja IR kaukosäätimiä, joiden mukana tulee pieni USB liitäntäinen IR vastaanotin. Tällaisen hankkimalla saisin IR komennot kopioitua yleiskaukosäätimeeni ja USB-IR vastaanotin välittäisi ne komeasti PS3selle. Periaatteessa tämä ratkaisisi pulmani, jos en huomioi kahta puutetta:

  1. Laite tukee vain alkuperäisiä PS2 kaukosäätimen komentoja, joita on merkittävästi vähemmän kuin PS3sen BT kaukosäätimessä olisi tarjolla. Perustoiminnot, kuten toisto, kelaukset ja stop toimivat kyllä mainiosti. Suurin puute on PS näppäimen puute (joka on PS3 ohjaimen keskellä). Sillä esimerkiksi suljetaan järjestelmä.
  2. Merkittävämpi ongelma syntyy siitä, ettei PS3sen USB porteissa ole virtaa laitteen ollessa pois päältä. Komentoja ei siis voi ottaa vastaan, konsolin ollessa suljettuna. Siis MITÄÄN komentoja - ei muilla komennoilla niin väliä, mutta kun laitetta ei saa edes päälle.

IR-BT muunnokset

Tuo USB porttiin tuleva vastaanotin ei siis mahdollista perheystävällistä käyttöä, jossa kaikki oikeat laitteet menee samalla kaukosäätimellä kerralla päälle. Tämä on niin yleinen ongelma, että eräs neuvokas kaveri päätti ratkaista pulman. Pulma ratkeaa asentamalla pienen piirin alkuperäisen Sonyn BT kaukosäätimen sisään! Piirilevy sisältää IR-vastaanottimen ja tarvittavan elektroniikan IR komentojen kääntämiseen BT komennoiksi. Yleiskaukosäätimellä kun osoittaa tähän viritettyyn BT kaukosäätimeen, niin se muuntaa vastaanotetut IR komennot vastaaviksi PS3sen BT signaaleiksi!

Ratkaisu on nerokas ja erinomaisen toimiva. Kaikki BT komennot on toteutettavissa, mukaanlukien PS näppäin ja on/off komennot. Täydelllistä! Päätin, että tämä on se tapa jolla minä otan PS3seni mukaan kotiteatterijärjestelmääni.

ir2bt_proto01Kehitys kehittyy, sanoi joku. Tuokin asia vietiin vielä askelta pidemmälle siten, että enää ei tarvitse edes itse askarrella mitään saadakseen PS3sen tottelemaan IR kaukoa täydellisesti. IR2BT niminen firma tekee homman "mustana laatikkona" (kirjaimellisesti). Sieltä saa tilattua suoraan mustan laatikon, joka lähettää PS3selle BT signaaleja IR signaalien mukaan. Näin ei tarvitse kuluttajan tarttua kolviin lainkaan ja jokainen voi silti saavuttaa yleiskaukosäätimen helpouden!

Saatavuushaasteita

On myös sanottu, että tummimmallakin pilvellä on hopeinen reunus - sama taitaa päteä myös toisin päin. IR2BT atkaisu on täydellinen, mutta heidän kotisivujen mukaan tuote on jatkuvasti loppu. 4 viikkoa sitten tuli myyntiin 500 kpl laitetta, mutta se myytiin muutamassa tunnissa loppuun.

IMG_0685Vihdoin tuli ilmoitus, että eräänä tiettynä päivänä tulee taas erä laitteita myyntiin. Menin kyseisenä kellonlyömänä IRBTn kotisivuille. Sivujen palveluntarjoaja oli pistänyt stopin liiallisen liikenteen vuoksi! Eli sivuille oli niin kova tunku, ettei sinne enää päässyt! Jonotin, yritin ja epäonnistuin monta kertaa, kunnes n. 40 minuutin venkoilun jälkeen olin saanut tilauksen tehtyä ja PayPalilla maksettua.

Seuraavana päivänä kun kävin katsomassa statusta oli se taas: SOLD OUT. Sain kuitenkin omani ja se tuli juuri postista kotiin. Pakkauskuluineen maksoin jenkkeihin 80$ ja vielä suomeen 11€ ALVtä. Kaikkiaan laite tuli siis maksamaan himpun yli 60€.

Laite on hintansa väärti. Laite näet toimii juuri niin kuin sen on luvattukin. PS3sen puolella piti vain rekisteröidä laite BT kaukosäätimeksi ja se oli siinä. Yleiskaukosäätimeni komentaa hienosti PS3sta!

Ei kommentteja: