tiistai 1. heinäkuuta 2008

Geokätköilyn lumoissa

Samin ja Jukan innostamana olen minäkin alkanut miettimään tuota Geokätköilyn kokeilua. Jokainen harrastus alkaa tietysti oikeiden välineiden hankinnalla. Niinpä olen vailla GPS laitteistoa.

Alunperin suunnitelmissa oli ostaa halvin mahdollinen BlueTooth GPS vastaanotin ja käyttää sitten ilmaisia puhelinsoftia kätköjen löytämiseen. Nokian luureihin saa ilmaiseksi Geocaching Navigator -ohjelman. Se on aika näppärä, koska se käyttää puhelimen datalijaa internetyhteyteen ja ottaa Geocaching.com sitelle yhteyttä ja näyttää valikossa kaikki lähialueen kätköt ja kaikki kätköjen tiedot (kordinaatit, selitykset, vihjeet, loggaukset). Tämä on aika verraton tapa kun saa missäpäin maailmaa tahansa aina kännykkäänsä lähimmät kätköt.

Minulla on aikaiseemin jo ollut tuollainen GPS mokkula, eikä se kieltämättä ole aina se kaikkein paras tapa suunnistaa. Ongelmia tulee BT yhteyden kanssa. Mokkulan suuntaamisesta ja latauksenkestosta.

Nyt olisin taipuvainen hankkimaan käsi GPS laitteen, jossa on siis GPS vastaanotin ja näyttö karttoineen samassa laitteessa. Magellan on tuonut markkinoille aivan uuden Triton sarjan, jonka halvin malli on alle 150 ja siinä on kuitenkin värinäyttöä ja muuta mukavaa. Osui vain silmiin netistä keskustelu, jossa kerrottiin laitteen olevan WinCE pohjainen ja, että pariston loppuminen kesken sai Wintoosan sekaisin. Peruslaite varmaan kuitenkin riittäisi minun käyttööni, mutta mutta...

Venture_HCMagellan on oikeastaan GPS navigoinnin haastaja kun verrataan sitä Garminiin. Garminin laitteista halvin värinäytöllinen on jo 170 tienoilla hinnan suhteen, mutta karttoja ja muuta löytyy laitteelle paljon enemmän. Lisäksi esim Geocaching.Com tarjoaa palvelun siirtää suoraan heidän sivuiltaan cachen kordinaatteja Garminin vastaanottimiin!

Tällä hetkellä mieli on vahvasti Garmin eTrex Venture HC laitteen puolella. Laite on värinäytöllisten halvin, mutta kuitenkin se on Garmin, joka takanee hyvän yhteensopivuuden. Mitään laitetta ei kuitenkaan ole vielä hankittu, joten huomenna voi olla kaikki toisin.

6 kommenttia:

Anssi Hakkarainen kirjoitti...

Hitsi, nyt meitsiäkin rupesi tuo geokätköily kiinnostamaan..

Markulli kirjoitti...

Voe pojat teijän kanssa. Suvusta löytyy jo yksi hömppeli tähän hommaan, joten jätän kyllä väliin. Parempaakin tekemistä löytyy, kuten BF Bad Company:n pelailu!

Jamppu kirjoitti...

On aika lailla vaikeaa löytää noita laitteita. Hinta on kaikkialla tuo 180 pinnassa ja nekin jotka tarjoavat netissä halvemmalla eivät joko toimita Suomeen tai roppasevat päälle sellaiset toimituskulut, että halvemmalla pääsee kun ostaa Suomesta. Kele!

-jukka- kirjoitti...

Älähän vielä Markulli luovuta, tsekkaapa vielä kerran mitä kaikkia kivoja vekottimia voi tän homman vuoksi hommata... Kuulin jo huhun että Anssi olisi homminut tänään jonkun gepsimokkulan puhelimeen =:-)

Anssi Hakkarainen kirjoitti...

eeh, se on kylläkin mun pari vuotta vanha insmatti..toimii nyt vaan hienosti uuden E51-luurin kanssa. Uusin tarvittava gadgetti olis nyt kyllä PS3..mistä löytyis 400€ hintaan??

Sami kirjoitti...

Ja millä tahansa S60-käyttiksen Nokialaisella pääsee alkuun. www.geocaching.com-sivustolta pääsee lataamaan softan ilmaiseksi. Ainoa mitä tarvii on GPS-siru joko erillisenä tai puhelimessa mukana. Ja sitten onkin valmis etsintöihin. Toinen vaihtoehtoinen softa on http://www.smartcaching.de/smartgpx.html

Ainakin lapset (ja isä) ovat diganneet harrastuksesta...