maanantai 3. tammikuuta 2011

Kadonneen kaukosäätimen metsästäjät

Yleiskaukosäätimiä on ollut saatavilla jo pitkään. Säätimiä on moneen junaan ja tähän päivään mennessä on myös vaatimukset säätimen toiminnallisuuksista muuttuneet. Mitäpä jos et ole valmis pulittamaan hienosta säätimestä satoja euroja vaan tarpeena olisi saada olohuoneen mediakaaos hallintaan alle satasella?

Olen ollut jo pitkään yhdysvaltalaisen Universal Remote Control yhtiön tuotteiden fani. URC tekee aivan loistavia yleiskaukosäätimiä. Ostin ensimmäisen URC-500 säätimeni jo vuosia sitten ja se on edelleen yläkerran kakkoslaitteistojen säätimenä.

Pääsäätimenä minulla on nyt joitakin vuosia ollut MX-900 säädin, joka on palvellut hyvin. Nyt jostakin syystä laite on alkanut reistailemaan. Todennäköisesti lapset ovat läikyttäneet jotakin mukavaa ja tahmeaa laitteen näppäimistölle sillä seurauksella, että osa näppäimistä toimii erittäin huonosti. Joudun siis lähteä ohjainmetsälle tavoitteena saada uusi kaukosäädin ohjaamaan koko medialaitteistoani.

URCn laitteiden huonoin puoli on, ettei niitä saa Euroopasta oikein mistään. Tuon MX-900 säätimen tilasin Amerikan eBaysta. Siellä moni ulkomaille toimittaja ei kanna mitään vastuuta tuotteesta, vaan tämäkin toimittaja jolta omani tilasin ilmoitti aivan selkeästi, ettei tuotepalautuksia käsitellä, eikä rahoja palauteta oikeastaan missään olosuhteissa, “jos tämä ei käy, niin älä tilaa meiltä”. Otin kuitenkin riskin ja sain kuin sainkin kaukosäätimeni Suomeen aina tulliin asti, jossa sitten oli vielä omat väännöt käytettyjen taajuuksien yms. kanssa. Sain laitteen kuitenkin tullista maksettuani verot yms. tarpeelliset maksut. Hintaa tälle kaikelle kertyi miltei 500 euroa, joka on aika paljon – kysehän on kuitenkin “vain” kaukosäätimestä.

Johtuen vaikeasta saatavuudesta, tilaamisen riskeistä sekä kohtalaisen kovasta hinnasta, olen jo pidempään yrittänyt etsiä vaihtoehtoa URCn tuotteille. Täällä Euroopassa miltei yksivaltiaana kaukosäädin markkinoilla toimii Logitech, joka tarjoaa ostamansa yrityksen Harmony kaukosäätimiä.

Nämä Harmonyt on ihan näpsäkän näköisiä ja hyvin testeissäkin pärjänneitä säätimiä, mutta yksi asia niissä on aina arveluttanut minua: Niiden WEB pohjainen konfigurointityökalu. En ole koskaan Harmonya omistanut, mutta useilta tahoilta olen kuullut, että kaikki toimii hyvin, niin kauan kun laitteet ovat yleisiä peruslaitteita. Wizard pohjainen konffaus tekee kohtalaisen älykkäästi toimintopohjaisen säätimen asetukset.

image Toimintopohjaisuus tarkoittaa, ettei säätimellä ohjata jokaista laitetta erikseen, vaan säätimestä valitaan toiminto, esim. “Katso TV”. Säädin osaa toiminnon perusteella käynnistää oikeat laitteet oikeille kanaville (esim. TV (ja oikea sisääntulo), Vahvistin (ja oikea vahvistimen tulo) ja digiboksi)) ja ohjaa sitten säätimen eri näppäimillä vastaavan toiminnon toteuttavaa laitetta. Esim. Kanavanumerot ohjaavat digiboksin kanavia, äänenvoimakkuus vahvistinta ja kuvan kirkkaus televisiota.

Toimintopohjaisuus on aina ollut Harmony säätimien valtti. Nyt se on yleistynyt ja on lähtökohtana lähes kaikissa yleiskaukosäätimissä. Harmonyn heikkoutena on sen asennusvelhon ulkopuolisten toimintojen vähyys. Tarkoittaa sitä, että jos joku ei menekään niin kuin sen pitäisi automaattiasennuksella, niin olet vaikeuksissa. Eivätkä nuo Harmonytkaan aivan ilmaisia ole. Vähänkään “isompi” malli (=ohjaa 8 – 10 laitetta) maksaa jo helposti n. 170 EUR.

Nyt kun olen kuvaillut Harmonyn hyvine ja huonoine puolineen on vähintään kohtuullista kirjoittaa myös muutama sananen URC säätimistä.

URCn lähtökohta on täysin erilainen verrattuna Harmonyn käyttäjäystävälliseen automaattikonfigurointiin. URC tuotteet on tarkoitettu lähinnä ammattiasentajille. Se tarkoittaa huonoa palvelua yksityiskäyttäjille, sillä esim. konfigurointisovelluksen saaminen oli melkoisen mutkikasta. Tämä ohjelmisto ei nimittäin sisältynyt toimitukseen – mutta ilman ohjelmistoa laitetta ei voi operoida käytännössä lainkaan!

image URCn omistajassa on oltava myös aimo annos insinöörin vikaa. Esimerkiksi omistamassani MX-900 laitteessa ei mikään – ei sitten niin mikään ole automaattista, vaan kaikki tehdään juurta jaksaen aivan itse. Etuna tästä on erinomainen joustavuus ja lähes kaikki on mahdollista. URCn laitteissa on makrokieli, jolla voi tehdä hyvinkin monimutkaisia makroja. Makrokielessä on jopa muuttujat, jotka laite muistaan. Näillä voi pitää esim. kirjaa eri laitteiden tiloista yms.

URCn kauko-ohjaimilla on myös laaja käyttäjäyhteisö, joka jakaa tekemiään makroja, komentoja ja kokonaisia laitteistokokoonpanoja esim. erinomaisella http://www.remotecentral.com/ sivustolla.

Minussa on sen verran insinöörin vikaa, että URCn laitteet ovat olleet aivan täydellisiä minulle. Ominaisuuksia on ollut kaikkiin tarpeisiini eikä ole ollut asiaa, jota en olisi saanut toteutettua rakkaalla MX-900 ohjaimellani.

Uuden aikakauden alussa
Olen kohta vuoden taistellut jatkuvasti toimintoja menettävän MX-900 säätimeni kanssa. Laite on vioittunut, joko liian rajusta käsittelystä tai jonkin nesteen johdosta ja alati laajeneva joukko näppäimiä ei toimi tai toimii erittäin huonosti. Olen vältellyt väistämätöntä siirtelemällä toimimattomia näppäimiä toisaalle, mutta nyt alkaa olla mitta täynnä. Esimerkiksi digiboksilla tallennuksen ajastaminen alkaa olla jo ylitsepääsemättömän vaikeaa, kun suurin osa näppäimistä toimi vasta pitkällisen näpyttelyn tuloksena – jos silloinkaan.

Pitkän Internet surfauksen jäljiltä olin edelleen täysin vakuuttunut, että ainoa oikea laite minulle on URCn laitteet. URC oli kiusakseni tuonut markkinoille vielä joukon uusia, toinen toistaan houkuttavampia laitteita. Vielä pidemmän surffailusession jälkeen totesin laitteiden saatavuuden olevan aikaisempaakin huonompaa. Kukaan eikä mikään koko Euroopassa myy näitä huippulaitteita vaan ainoa vaihtoehto olisi suoratilaus USAsta, eikä sieltäkään laitteita saa kuin Amazonin tai eBayn kautta. Eikä laitteita toimita USAn ulkopuolelle kuin aivan muutama toimija.

Oli siis aika madaltaa vaatimuksia. Otin lähtökohdaksi “riittävän hyvä” –periaatteen. Ajatuksena oli korvata tuo täydellinen URC laite edes väliaikaisesti jollakin laitteella, joka toimii edes jotenkin. Koska kyse on väliaikaisesta ratkaisusta olisi laitteen oltava suhteellisen huokea hinnaltaan.

Rankan googlettamisen jäljiltä eksyin Philipsin kaukosäätimien sivuille. Philipsillä on laaja valikoima erilaisia yleiskaukosäätimiä ja kaukosäätimien kruunaamaton kuningas Pronto on myös Philipsin käsialaa. Pronto edustaa Philipsin huippusäätimiä, joka näkyy myös hinnassa. Tosin tällä hetkellä näyttää siltä, ettei Prontojakaan saa juuri mistään , ei ainakaan Suomesta. Olisiko sitten Philipsillä menossa jonkinlainen uudelleenbrandäys, sillä muun nimisiä säätimiä löytyy kyllä.

Löysin Philipsiltä aivan uuden tuotesarjan – Prestigo. Tässä säätimessä oli minun tilanteeseen muutama aivan ehdottoman hyvä asia

  1. Sitä saa ihan Anttilasta
  2. Sen hinta on n. 50 EUR
  3. Sitä voi ohjelmoida tietokoneella

Prestigo säätimiä on moneen lähtöön. Hienommat mallit ovat värillisellä kosketusnäytöllä. Minun kohteenani oli kuitenkin huokeampi “väliaikainen kapula”, joten kiinnostukseni kääntyi malliin SRU6008. Laite maksoi Anttilan Kodin1:sessä 49,90 EUR.

Hain säätimen ja aloin säätämään.

 

Ensikokemukset
Ei aikaakaan, kun laite oli kuorittu ylimääräisestä pahvista ja muovista ja sain virtaa koneeseen. Ensimmäiseksi laite neuvoi menemään Prestigon sivuille ja lataamaan asetusohjelman. Tein työtä käskettyä ja latasin ohjelman.

Ohjelman ensivaikutelmaa voisi kuvata parhaiten sanalla yksinkertainen. Ohjelmassa on kaksi välilehteä: Laitteet ja Toiminnot. Ensimmäiselle määritellään ne laitteet joita omistat ja toiselle ne toiminnot joita haluat suorittaa. Kyseessä on siis toimintopohjainen kaukosäädin ;)image

Laitteiden lisääminen oli kohtalaisen yksinkertaista. Ohjelmalle kerrottiin minkä tyyppistä laitetta ollaan lisäämässä (TV, Vahvistin, Digiboksi, Konsoli tms.), laitteen merkki ja sitten ohjelma pyysi painamaan alkuperäisen kaukosäätimen On/off nappia. Tuon avaussignaalin perusteella ohjelmisto päätteli mikä laite on kyseessä ja miten sitä ohjataan. Laitteistani lähes kaikki asentuivat näillä muutamilla näppäilyillä ongelmitta. Ainoastaan Elisaviihde digiboksi tuotti onglemia, kun ohjelma ei tietenkään tuntenut Elisa merkkistä laitetta. Pienellä surffailulla löysin, että Elisan digiboksin valmistajana on Netgem, joka löytyikin Prestigon asennusohjelmasta ja On/Off napin painalluksella ohjelma tunnistikin säätimen!

Kaikki laitteeni oli asennettu säätimen ohjelmistoon reilussa vartissa. Sitten vain toimintojen kimppuun. Toiminnoiksi valitsin ne yleisimmät käyttötapaukset:

  • Katso TV (digiboksi)
  • Katso Elisaviihde
  • Pelaa PS3
  • Pelaa Wii

Jokaisen toiminnon kohdalla ohjelma vain kysäisi, että mitä laitteita haluan käyttää toiminnon yhteydessä. Ainoa erillinen vaihe mikä toimintojen yhteydessä piti tehdä oli, sisääntulojen valinta TVstä ja vahvistimesta. Reilun puolen tunnin päästä oli myös toiminnot määritelty!

Asetukset tallentuivat säätimeen sitä mukaan kun niitä kirjailin, joten viimeisen toiminnon tehtyäni otin säätimen irti USB liittimestä ja aloin koestamaan laitetta.

Yllätyksekseni laitteistoni toimi kohtuullisesti heti ensi yrittämällä. Valitessani jonkin toiminnon, käynnistyivät toiminnon vaatimat laitteet automaattisesti ja TV kanavat ja vahvistimen sisääntulot valikoituivat oikeiksi. Vaihtaessani digiboksin katselusta Elisaviihteeseen, kaukosäädin tiesi, että TV ja vahvistin ovat jo päällä, eikä se yrittänyt käynnistää niitä uudelleen vaan tyytyi vaihtamaan ainoastaan sisääntulot oikeiksi ja käynnistämään Elisaviihteen digiboksin!

Aika huippua! Lisäksi kun sanoin, että sulje kaikki laitteet, niin säädin käytti taas älyään ja sulki vain ne laitteet, jotka se oli käynnistänyt! Kaiken lisäksi ohjaimessa on Help-toiminto, joka kysyy ongelma tilanteessa mikä on hätänä. Jos valitset esim. “jokin laite ei käynnistynyt” niin ohjain tarjoaa sinulle valikon, josta voit käynnistää minkä tahansa toiminnon laitteista napin painalluksella.

Varjoja paratiisissa
Ensivaikutelma Philipsin Prestigo SRU 6008 kaukosäätimestä oli erinomainen, mutta niin kuin aina, ensivaikutelma ei ole koko totuus.

Ensimmäinen tenkkapoo oli Playstation 3 pelikonsoli. Kirjoittelin tuossa jo aikaisemmin siitä, miten sain PS3sen IR säätimellä toimivaksi. Käytännössä uusi PS3 tottelee PS2sen IR komentoja, kunhan joku vaan muuntaa IR komennot BlueTooth signaalille. Tämä sujui ongelmitta myös uudella säätimellä ja PS3 tottelee kauniisti ohjainta, paitsi kun yrität sammuttaa PS3sta. Pelikonsolin sammuttamiseen tarvitsee nimittäin makroa, jossa on/off näppäintä painetaan 3 sekuntia yhtäjaksoisesti ja sen jälkeen painetaan kaksi kertaa X. Uusi ohjaimeni kun ei varsinaisesti makroja tunne, niin tämä ei ole mahdollista.

Sinänsä makron puute oli tiedossa ja voin helposti elää sen tosiasian kanssa, että PS3 konsoli on sammutettava erikseen. Ongelmaksi muodostui se, että kun laitteiden avauksessa kauko-ohjain käski PS3 päälle, niin ohjain pisti muistiin, että myös PS3 on päällä. Kun sitten aloin sammutella laitteita (PS3 käsin) niin muita laitteita sulkiessaan ohjain lähetti myös PS3sen on/off komennon, jonka seurauksena PS3 laite käynnistyikin uudestaan!

Yritin ratkaista ongelman monella tapaa – huonolla menestyksellä. Paras tapa teknisesti (makron jälkeen tietty) olisi ns. Discrete Code (=pelkkä on komento, joka ei tee mitään, jos laite on jo päällä). Mutta eipä Prestigo näitäkään tue. Sain nämä erikoiskoodit toteutettua vanhalla MX-900 ohjaimella, mutta eipä pleikka niitä totellut :( Päädyin loppujen lopuksi hieman eksoottiseen ratkaisuun. Eikä sillä niin väliä, kun se kerran toimii.

Prestigon ohjelmointiohjelmassa on toiminto “korjaa näppäin”, jolla voi muuttaa minkä tahansa näppäimen toiminnon joksikin toisesta kaukosäätimestä opetettavaksi komennoksi. Kaivoin jostakin arkistoista vanhan DVD soittimen säätimen (soitin jota minulla ei edes enää ole) ja opetin siitä jonkun komennon PS3sen on/off napille. Koska kaukosäädintä vastaavaa laitetta ei ole, ei on/off napin painaminen PS3 tilassa tee yhtään mitään. Ohjelmisto antaa mahdollisuuden muokata toimintojen tapahtumaketjuja, jotka itse asiassa ovat makroja! Laitoin sitten makroon manuaalisesti oikean käynnistys komennon. imageLopputuloksena pleikka käynnistyy kauniisti, kun vastaava toiminto valitaan kaukosäätimestä, mutta suljettaessa säädin lähettää sen vanhan DVD soittimen komennon, joka ei aiheuta yhtikäs mitään. Pleikka siis käynnistyy oikein eikä sammuttamisesta tule ongelmaa.

Toinen hiukan erikoinen ongelma oli, että vaikka Elisaviihde boksin menut ja muut valikkokomennot toimivat moitteetta, jostakin syystä play, stop, rew, ff yms. peruskomennot eivät toimineet. Tämä oli kuitenkin helppo korjata opettamalla alkuperäisestä säätimestä nämä komennot “korjaa” toiminnolla.

Lisäksi hieman ärsyttää, ettei laitteita voi järjestellä mitenkään. Näytöllä on tilaa vain 4 toiminnolle kerrallaan ja kun korjauksen johdosta ajautui TV viimeiseksi laitteeksi, niin kaikissa valikoissa TV toiminnot ovat aina viimeisellä sivulla – näin myös Helpin takaa, kun laitteita sammutetaan käsin. Kuitenkin TV on se, joka on kaikissa toiminnoissa mukana ja on siis todennäköisimmin se laite jota halutaan käsin ohjata. Ainoa millä saisin tämän korjattua on ilmeisesti ohjelmoida koko ohjaimen kaikki toiminnot uudestaan :(

Laitteessa ei ole myöskään profiilin tallennusta, vaan kaikki muutokset tehdään aina suoraan ohjaimeen. Kokeiluille ei siis ole juurikaan sijaa, sillä virheellinen toiminto muutetaan suoraan ohjaimeen sillä hetkellä kun virheesi teet.

Tuomio
Hintaansa nähden Philipsin Prestigo on sanalla sanoen erinomainen laite. Toki siinä on paljon puutteita, mutta 50 euron laitteeksi se toimii odotettua paremmin. Saattaa jopa olla, että tästä väliaikaisesta ratkaisusta tuleekin suunniteltua pysyvämpi – niin hyvin se toimii.

 

Hyvää
+ Huokea hinta
+ Tietokone ohjelmointi
+ Nopea käyttöönotto
+ Opeta –toiminto
Huonoa
- Ei makroja
- Rajoittuneet muokkausominaisuudet
- Näppäimelle ei voi sanoa “älä tee mitään”
- Laitteita ei voi järjestellä
- Ei profiilin tallennusta

1 kommentti:

Jamppu kirjoitti...

Säädintä on koesteltu nyt muutama viikko ja edelleen pääosin se tuntuu hyvältä peliltä. Kuten jo juttua kirjoitettaessa arvelin, ei se täydellinen ole. Yksi oikea insinööritaiteen kukkanen on se, että jos olet katsomassa jotakin, esim. digiboksia ja painat sitä on/off näppäintä niin arvatkaas mitä tapahtuu?

Kaukon tekijät ovat päättäneet, että silloin menee kiinni ne laitteet, jotka kuuluvat valittuun aktiviteettiin, toisin sanoen suljetaan TV, vahvistin ja digiboksi. Noin loogisesti ajatellen niinhän sen kuuluukin mennä. Tosiasia kuitenkin on, että tuo toiminto on pikkasen rasittava.

Yleiskaukosäädin hankitaan yleensä sellaiseen kotiin, jossa laitteita on paljon. Meillä aika usein vaihdellaan eri konsoleiden ja eri digiboksien (Normi boksi ja Elisaviihde) välillä paljon, eli laitteita on päällä samanaikaisesti useampia. Kun laitan laitteita kiinni niin haluaisin todennäköisesti joko sulkea vain valitun laitteen tai systeemin kaikki avoinna olevat laitteet. Koskaan ei varmaan tule sellaista tilannetta, etten haluaisi digiboksia kiinni, vaikka telkkari ja vahvistin suljetaankin.

Ihan kehitystoiveena, tuon on/off napin pitäisi joko:
a) sulkea vain valittu laite
b) sulkea ihan kaikki laitteet

Jos nyt oikein saa toivomaan ruveta, niin itse asiassa tuonne editointiohjelmaan pitäisi lisätä samanlainen makroeditori sulkemiseen, kuin on aktiviteettien avaamisessa ;)