maanantai 11. elokuuta 2008

Garmin Etrex Vista Hcx

Sain vihdoin kauan odottamani GPS laitteen. On pakko myöntää, että odottavan aika on TODELLA pitkä! En malttanut enää odottaa Verkkokauppa.Comin toimitusta, vaan kävelin viikonloppuna Marineaan ja ostin laitteen lähes samaan hintaan kuin Verkkokaupassa. Sain siis laitteeni lauantaina.

Nyt on pari iltaa laitetta hiplattu ja on aika kirjoittaa ensikokemuksia.

etrexVista_paketti

Paketissa on laitteen lisäksi

  • USB kaapeli (tavallinen USB-Mini host kaapeli)
  • Kaulahihna
  • Trip & Waypoint Manager CD (karttojen, pisteiden ja reittien hallintaohjelmisto)
  • Manuaali CD
  • Panettu Manuaali UK (Marinea laittoi mukaan myös suomenkielisen käyttöohjeen)
  • + paperisälää läjä (karttaimainos, Quick Start Guide, Tuoteturvallisuusohje jne)

Ensimmäistä kertaa kun laitteen käynnisti se kyseli joitain perustietoja ja alkoi etsiä satelliitteja. Jos et ole vanha GPS käyttäjä tuntuu tuo satelliittien etsiminen ikuisuudelta, mutta se on normaali GPS ominaisuus, joka on oikeastaan kaikissa laitteissa. GPS vastaanottimella on kylmäkäynnistysaika, joka voi olla jopa minuutteja. Yleensä kun laitetta on käytetty tulee kyseeseen lämminkäynnistys, joka tarkoittaa yleensä muutamia kymmeniä sekunteja.

Ensialkuun laitteen käyttö ei ollut aivan selvää. Ihmetys johtui lähinnä napeista ja niiden käytöstä. Laitteessa on käytännössä kuusi ohjauspainiketta. Kaikki muut, paitsi päällä oleva ilotikku ovat yksinkertaisia painikkeita. Päällä oleva ohjain toimii monisuuntaisena keinuohjaimena.

Muutaman minuutin selailun jälkeen nappien perustoiminnot olivatkin jo selvillä. Vasemmalla laidalla ovat zoom-in ja zoom-out napit sekä menu-nappi. Oikealta puolelta löytyvät On/Off+Taustavalo sekä Back näppäimet. Ensituntumalta tuo Back näppäin tuntui toimivan hämärästi, mutta pikaisten testien jälkeen kävi ilmi, että se toimii myös selainnäppäimenä ennalta määrätyille näytöille.

Erittäin positiivinen yllätys oli laitteen laajat kustomointimahdollisuudet. Suurinta osaa näytettävistä tiedoista voi itse säätää. Lisäksi tuon Back näppäimen toiminnan voi itse valita!

Menu näppäin antaa aina ensin tilannekohtaisen menun. Esimerkiksi kun ollaan navigoimassa karttanäytöllä saa menunäppäimellä vaihtoehdot:

Lopeta navigointi (poistuu navigointitilasta)
Laske uudelleen (etsii paikan uudelleen, en tiedä milloin tämä tulee tarpeeseen?)
Tietokentät... (valitaan näytettävien tietokenttien määrä)
Opastekenttä (valitaan näytetäänkö kohdetieto)
Määritä kartat (karttamääritykset, esim. mitä karttaa käytetään)
Mittaa etäisyys (mahdollisuus mitata matka nykypisteestä pisteeseen kartalla)
Declutter päällä (asetus, jolla voidaan POI tiedot piilottaa, kun karttaa zoomataan)
Palauta alkuasetus (näiden asetusten reset)

Menunäppäimen pitkä painallus antaa suoraan etsi valikon, josta voit valita haluamasi kohteen.

Laitteen mukana tulee karkea Euroopan peruskartasto. Se on TODELLA karkea. Kartastossa näkyy lähinnä maiden rajat ja joitakin suurimpia teitä (?). Kartalla on myös muita katkoviivoja, jotka ovat ehkä teitä, mutta niitä ei ole nimetty, joten suunnistaminen niiden avulla on hiukan haastavaa. Ilman erikseen hankittavia karttapohjia kannattaa käyttää kompassinäyttöä, joka näyttää selkeästi kompassinäytöllä suunnan, jossa toivottu suunnistuspiste on. Samalla näytöllä näkyy myös etäisyys kohteeseen sekä joukko muita tietoja, jotka ovat kaikki itse valittavissa.

navinaytto Sekä kartta-, että kompassitilassa voit itse määrittää näytettävien tietokenttien lukumäärän 1-4. Mitä enemmän tietoa näytetään sen vähemmän jää tilaa itse kartalle. Tämän lisäksi jokaisen näytettävän tiedon voi itse valita!

Itse olen geokätköjä varten käyttänyt kahta tietokenttää; Suuntanuoli=nuoli joka näyttää mihin päin pitäisi mennä ja etäisyys kohteeseen=matka suunnistuspisteeseen. Näin jää kartalle vielä ruhtinaallisesti tilaa ja kun näytöllä on käytännössä vain yksi numeerinen tieto on se lastenkin käsissä ymmärrettävissä.

Tietokenttien lisäksi näytöllä voi olla myös opasteteksti, joka antaa tietoa kohteesta johon ollaan navigoitaessa. Opasteteksti on ihan näppäsä olla esillä, koska silloin näytöllä näkyy aina mihin ollaan menossa. Laite muistaa valitun kohteen uudelleen käynnistettäessä, silloin erityisesti on kiva tietää, että mihin se nuoli meitä opastaa.

katkoloytyi Laitteessa on myös geokätköilyominaisuus. Toteutus on melko yksinkertainen, mutta se toimii. Etsi valikossa on Geokätkö vaihtoehto, joka yksinkertaisesti luettelee ne POI:t (Point Of Intrest) tiedot, joiden ikonina on aarrearkku (tämä voidaan vaihtaa asetuksista). Näin luettelossa näkyy kaikki geokätköt, joita ei ole löydetty. Kun kätkö merkitään löydetyksi sen ikoniksi muutetaan avattu aarrearkku ja näin se katoaa etsittävien listalta. Homma toimii ihan hyvin. Itseäni hiukan häiritsee se, ettei erityyppisiä kätköjä voi merkitä erilaisin ikonein. Olisi hyvä jos kartalla näkyisi erilaisina symboleina kätkö, jonka voi vain hakea ja kätkö, jota varten pitää selvittää mysteeri. Tämä on toki toteutettavissa, mutta se sotkee tämän yksinkertaisen "Etsi geokätkö" toiminnon.

Kompassinäytössä kätkön voi merkitä löydetyksi. Parhaan käsitykseni mukaan tämä toiminto vain vaihtaa ikonin avonaiseksi arkuksi ja merkitsee omaan kalenteriinsa päivän kohdalle löydön. Onhan sekin tietysti jotakin, jos vaikka jälkeenpäin pitää lokitusta varten muistella, koska se nyt löytyikään. Heavy Duty kätköilijöille laite tarjoaa vielä automaattisesti: "Etsi seuraava" toiminnon, joka ehdottaa seuraavaksi lähintä kätköä haettavaksi!

Laite kerää automaattisesti "jälkeä" käytöstä. Aina kun laite on päällä jää lokiin viivaa siitä missä laite on käynyt. Hallinta-apuohjelmaan voi ladata reitit ja katsella kartalla missä sitä on tullut seikkailtua. Kätköjä etsiessä on kiva katsella missä sitä on tullut seikkailtua.

Kaikkiaan laite on aika mukava. Se on yksinkertainen käyttää ja tekee hommansa melkoisen tunnontarkasti. Ilman lisäkarttoja karttatoiminnallisuus on käyttökelvoton, joten lisäkartta on käytännössä pakkoinvestointi.

Ei kommentteja: